lørdag 11. november 2017

Kylling med appelsinsaus

Etter et tidligere mislykket forsøk på å få til god appelsinsaus var jeg oppsatt på å få det til. Oppskrift på kylling og saus fant jeg på godt.no og den var så god at jeg nesten ikke har endret noe annet enn å legge til tilbehør. Jeg fikk klar beskjed av guttungen at "dette må du legge på bloggen"!


Først blandet jeg sammen 1ss risedikk, 2ss soyasaus, og litt hvitløkspepper i en bolle, og satte inn alle kyllingbitene (lårstykker med skinn) godt med smak - disse fikk stå i en times tid. I ettertid synes jeg det var hårfint lite salt, så kanskje tilsette bittelitt salt.


Jeg serverte kokte poteter til, de trengte ikke noen smakstilsetning, veldig godt å knuse dem i saus på tallerkenen. Så jeg startet med å skrelle potetene og sette dem til koking. Jeg satte på stekeovnen på 200 grader.
Jeg valgte meg ut noen rotgrønnsaker - kappet opp gulrøtter, persillerot, løk og sylteagurk i passelig store biter som jeg helte i en ildfastform. Litt av laken til sylteagurken fulgte etter. Denne fikk stå i stekeovnen i 20-25 minutter.


Videre varmet jeg opp en panne med litt olje i og la kyllingbitene nedi med skinnsiden ned. Medium sterk varme, de kan ligge i ca. 10 minutter. Snu så kjøttstykkene og la dem ligge ca.3 minutter på den andre siden også.


Imens blandet jeg 3dl (ferskpresset) appelsinjuice, 4ss honning, 1ss chilisaus (jeg brukte ABC Chili sauce Sambal Asli), 2ss soyasaus, 3 fedd hvitløk (finhakket) og 1ss sitronsaft i en gryte: Siden jeg ikke hadde flytende honning måtte jeg varme opp den så den blandet seg med resten.
Når kjøttet er stekt på begge sider helles sausen oppi panna og fortsetter å kokes inn.


Nå er det på tide å kappe opp noen vårløk i større eller mindre biter, og frese dem kjapt i litt olje. Skrell 2 appelsiner og skjær dem i tynne skiver. Finhakk en del persille.
Når sausen har kokt inn passelig helles vårløk, appelsiner i panna, og persillen drysses på toppen.
Klart til servering!



mandag 21. august 2017

Tre desserter med blåbær

Jeg klarte ikke å velge hvilken blåbær-dessert jeg skulle servere, så jeg endte opp med tre... To av dem er opprinnelig Arne Brimi-oppskrifter som stod på dagbladet.no med en små lokale tilpasninger, og den siste har jeg funnet på frukt.no:

Enkel blåbærdessert:

Bland 3 egg og 3ss sukker i en bolle og pisk det til en stiv og fin eggedosis. Vend inn 3ss seterrømme. Bland forsiktig i 450g blåbær. Hell blandingen i en form.
Har du en flammekaster kan du varme toppen så den blir lett gyllen. Server.


Blåbærpai:

Sett smør på benken noen timer i forkant så det er mykt. Sett stekeovnen på 180 grader.
Bland 150g hvetemel, 100g smør (ikke smeltet, bare mykt), 50g melis og 1 egg, i en bolle til en god deig. La den avkjøle seg i ca. 30min. Kjevle fungerer dårlig på min deig, men trykk flat deigen og plasser den i bunnen av en paiform.
Stek paibunnen i ovnen i 10-12 minutter, til den har gyllen farge.

Bland 100-120g nøytral kremost, 4ss rømme, 2ss honning, 1ss sitronsaft, 2ss sukker i en bolle og pisk det stivt (med mixmaster, kjøkkenmaskin etc). Spre den ferdige blandingen utover den avkjølte paibunnen.


Spre 400-500g blåbær på toppen av paien.
Server


Blåbær brulèe

Start med å skru på stekeovnen på 150 grader.
Kok opp 4dl kremfløte og en 1/2 vaniljestang (delt i to på langs), ev. 1,5-2ts vanilje-essens.
Visp så sammen 3 eggeplommer og et helt egg med 75g sukker. Gi fløtemelken et nytt oppkok, og bland inn egge-sukker-blandingen i fløten mens du visper.

Tøm 2-3dl blåbær i ildfaste porsjonsformer eller en serveringsform. Kok opp vann. Formene med bruléen settes i et større kar, som fylles med kokende vann slik at bruléen kan stå i vannbad i ovnen. Stekes i ovnen i ca.40min så kremen såvidt blir stiv.
Kan pyntes med litt krem og/eller noen blader sitronmelisse.


søndag 20. august 2017

Fondue

I familien vår liker vi å spise fondue til middag! Det finnes mange måter å lage dette på, så her blir bare omtrent sånn som vi pleier å gjøre det.

Først må man ha hardwaren på plass: En fondue-gryte og lange fargemerkede fondue-gafler. Hver person bør ha 2-3 gafler, med gjenkjennbar fargemerking. Og gryta må ha en varmekilde på bordet; rødspritbrenner, portabel kokeplate e.l.

I fondue-gryta

Mange bruker olje i fondue-gryta, og orginalt er vel det greia, men vi har begynt å bruke grønnsakkraft istedet, og er godt fornøyd med det: Mye mindre kliss og færre kalorier! Så som forberedelse koker vi grønnsakkraft på en del forskjellige grønnsaker, alt etter hva som finnes i skapet. Gulrøtter, selleri, sopp, løk, hva-som-nå-enn finnes og setter god smak. Grønnsakene skjæres i sånn passelig store biter så de avgir masse smak til vannet og kokes en bra stund så det blir brukbar styrke på kraften. Pleier ikke å tilsette noe krydder i kraften; det tilsetter hver enkelt senere. Pass på at det er kraften og ikke grønnsakene vi vil ta vare på i etterkant - fort gjort å helle av vannet av gammel vane!!
Kraften kan lages god tid i forveien. Når det er på tide å servere fonduen gis den et raskt oppkok, og tøm kraften minus grønnsakene ned i fondue-gryta og sett på bordet. Tilpass varmekilden så den holder seg like oppunder kokepunktet.

Dipsauser

Vi har to hovedsauser som vi alltid lager, også bytter vi litt på hva vi ev. lager i tillegg. Når du lager dip-sauser trenger de å være litt sterke i smaken så de ikke forsvinner i kryddersmakene på tallerkenen.
Det går helt fint å bruke lett-majones og f.ex. drømmelett rømme som nesten ikke har fett i seg, det smaker like godt.




 Sennepsbasert dipsaus


Bland 50-50 1dl lettrømme og 1dl majones. Tilsett 1ss grov sennep. Drypp 1ts worcestersauce og 1ts soya saus i (soyasaus kan ev. erstattes med flaksalt). 1/2ts sitronsaus gjør seg også. Smak til med pepper og ev juster sennepsmengden.


Ketchup-basert dipsaus

Bland 50-50 1dl lettrømme og 1dl majones. Tilsett 4-5ss ketchup. Smak til med f.ex. ca. 1ts chili-saus og 1ts med rødt sterkt krydder, f.ex. paprika eller cayenne pepper - juster til den blir så sterk som du vil ha den.


Ranch-dressing-variant

Bland 0,8dl majones, 1dl lettrømme, 0,2dl melk og bland godt.
Så tilsetter vi en del krydder (ikke friske urter men tørket krydder): 1ts oregano, 1ts dill, 1ts pepper, 1ts salt, 1ts sitronsaft, 1-2ts chilisaus, 1/2ss løkpulver, 1ss hvitløkpulver, 1ss gressløk, 1ss persille, 1ss soyasaus, 2ss revet parmesan.


Andre forslag

Sammen med potetgull finnes det noen enkle krydderposer man kan blande med rømme og få gode dipsauser - de fungerer også fint til fondue. Selv bruker jeg den som heter Tortilla dipmix fra tid til annen.

En annen variant er å lage bernaise saus eller lett bernaise saus (er så fint når man har gjester med laktose- og melke-allergi)

På bordet

...står det nå skåler med oppskjært kjøtt (ev. reker/scampi), grønnsaker, div krydder, alle dipsausene. Noen ønsker poteter og/eller salat, selv sverger jeg til loff.
Pass på at grønnsak-kraften beskrevet over er på kokepunktet, og blir silt opp i fondue-gryta; vi vil ikke at grønnsakene vi bruker til å lage kraft skal ligge igjen i gryta.
Da kan alle spidde og dyppe i gryta etter hjertens lyst, og dyppe i krydder og dipsauser (som vi har hatt over på eget fat)



OBS husk kjøreregler angående rå og stekt mat - skal ikke blandes. Stikk gaffelen i mat og dypp det rett i gryta. Kun kjøtt etc som kommer ut av gryta bør få ligge på tallerkenen.









Gourmet ostesmørbrød

Denne oppskriften har jeg lånt fra Gladkokken med kun bittesmå forandringer.


Start med å skru på stekeovnen på 200 grader. Skjær 2 skiver (land)brød som stekes i smør i en stekepanne, la smøret trekke inn og stek til de er lett gylne. De skal ikke snus.
På den siden som ikke er stekt smøres et tynt lag dijon-sennep, og strø litt cayenne-pepper på.


Nå skal det lages bechamel-saus: Ta en liten gryte og ha i 2ss smør som smeltes, og bland i 2ss hvetemel. Rør godt sammen, og spe med 2-3dl melk mens det småkoker. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.
Sausen smøres på den ustekte siden av brødskivene oppå sennepen. Oppå legges et par lag med skinke, og et par lag med en god ost (ridder-ost, gruyere, jarlsberg etc). På toppen klattet jeg enda litt mer av sausen, og strør på litt lett med krydder - her har jeg brukt cayenne-pepper.


Smørbrødene settes i ovnen i 5-10min, til osten har smeltet.


Speilegg er valgfritt på toppen

Muna's lakse-forrett

Hver gang vi har gjester lager Muna sin enkle lakse-forrett. Enkel, men velsmakende. Den lages slik:


Legg lefse utover en ren flate. Det er fordel med firkantede lefser, siden de skal rulles etterpå.Smør på sennepssaus på lefsa, ev. på halve, og smøreost på andre halve.
Legg på et par (tørre) salatblad (crispi-salat f.ex) så det dekker så godt som mulig langs kortsiden. Legg så på en lakseskive (type røket, skivet) eller to oppå salatbladene.


Til slutt rulles så lefsa med innhold sammen så tett som mulig, og rullen skjæres opp i passelige munnfuller på tvers.