søndag 20. august 2017

Fondue

I familien vår liker vi å spise fondue til middag! Det finnes mange måter å lage dette på, så her blir bare omtrent sånn som vi pleier å gjøre det.

Først må man ha hardwaren på plass: En fondue-gryte og lange fargemerkede fondue-gafler. Hver person bør ha 2-3 gafler, med gjenkjennbar fargemerking. Og gryta må ha en varmekilde på bordet; rødspritbrenner, portabel kokeplate e.l.

I fondue-gryta

Mange bruker olje i fondue-gryta, og orginalt er vel det greia, men vi har begynt å bruke grønnsakkraft istedet, og er godt fornøyd med det: Mye mindre kliss og færre kalorier! Så som forberedelse koker vi grønnsakkraft på en del forskjellige grønnsaker, alt etter hva som finnes i skapet. Gulrøtter, selleri, sopp, løk, hva-som-nå-enn finnes og setter god smak. Grønnsakene skjæres i sånn passelig store biter så de avgir masse smak til vannet og kokes en bra stund så det blir brukbar styrke på kraften. Pleier ikke å tilsette noe krydder i kraften; det tilsetter hver enkelt senere. Pass på at det er kraften og ikke grønnsakene vi vil ta vare på i etterkant - fort gjort å helle av vannet av gammel vane!!
Kraften kan lages god tid i forveien. Når det er på tide å servere fonduen gis den et raskt oppkok, og tøm kraften minus grønnsakene ned i fondue-gryta og sett på bordet. Tilpass varmekilden så den holder seg like oppunder kokepunktet.

Dipsauser

Vi har to hovedsauser som vi alltid lager, også bytter vi litt på hva vi ev. lager i tillegg. Når du lager dip-sauser trenger de å være litt sterke i smaken så de ikke forsvinner i kryddersmakene på tallerkenen.
Det går helt fint å bruke lett-majones og f.ex. drømmelett rømme som nesten ikke har fett i seg, det smaker like godt.




 Sennepsbasert dipsaus


Bland 50-50 1dl lettrømme og 1dl majones. Tilsett 1ss grov sennep. Drypp 1ts worcestersauce og 1ts soya saus i (soyasaus kan ev. erstattes med flaksalt). 1/2ts sitronsaus gjør seg også. Smak til med pepper og ev juster sennepsmengden.


Ketchup-basert dipsaus

Bland 50-50 1dl lettrømme og 1dl majones. Tilsett 4-5ss ketchup. Smak til med f.ex. ca. 1ts chili-saus og 1ts med rødt sterkt krydder, f.ex. paprika eller cayenne pepper - juster til den blir så sterk som du vil ha den.


Ranch-dressing-variant

Bland 0,8dl majones, 1dl lettrømme, 0,2dl melk og bland godt.
Så tilsetter vi en del krydder (ikke friske urter men tørket krydder): 1ts oregano, 1ts dill, 1ts pepper, 1ts salt, 1ts sitronsaft, 1-2ts chilisaus, 1/2ss løkpulver, 1ss hvitløkpulver, 1ss gressløk, 1ss persille, 1ss soyasaus, 2ss revet parmesan.


Andre forslag

Sammen med potetgull finnes det noen enkle krydderposer man kan blande med rømme og få gode dipsauser - de fungerer også fint til fondue. Selv bruker jeg den som heter Tortilla dipmix fra tid til annen.

En annen variant er å lage bernaise saus eller lett bernaise saus (er så fint når man har gjester med laktose- og melke-allergi)

På bordet

...står det nå skåler med oppskjært kjøtt (ev. reker/scampi), grønnsaker, div krydder, alle dipsausene. Noen ønsker poteter og/eller salat, selv sverger jeg til loff.
Pass på at grønnsak-kraften beskrevet over er på kokepunktet, og blir silt opp i fondue-gryta; vi vil ikke at grønnsakene vi bruker til å lage kraft skal ligge igjen i gryta.
Da kan alle spidde og dyppe i gryta etter hjertens lyst, og dyppe i krydder og dipsauser (som vi har hatt over på eget fat)



OBS husk kjøreregler angående rå og stekt mat - skal ikke blandes. Stikk gaffelen i mat og dypp det rett i gryta. Kun kjøtt etc som kommer ut av gryta bør få ligge på tallerkenen.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar