søndag 24. mars 2019

2 desserter med ananas

Kom på sporet av "ananas-pai" for en tid tilbake, et fenomen som er mye bedre kjent i Sverige enn i Norge, og det smakte bare himmelsk, men det ble noe voldsomt søl og bunnen ble helt oppløst av fyllet, så jeg torte ikke servere det når vi hadde gjester. Men etter litt prøv-og-feil og litt forskjellige oppskrifter har jeg nå en løsning.


Oppskrift på ananas-pai


(Denne varianten fant jeg på mineoppskrifter.no, også har jeg justert litt)

Start med å knuse 1 egg i en bolle, og tilsett 1dl sukker og 1ts vaniljesukker. Røres godt sammen.

Ta deretter 2 små eller 1 stor boks med hermetisert ananas. Funker helt sikkert med fersk ananas og, men jeg har brukt hermetisert for enkelhets skyld. Det er viktig at det ikke blir for mye væske, så ikke brukt "knust" ananas, bruk skiver eller biter, og la dem dryppe av seg væske i et dørslag før bruk. Knus dem med en hurtigmikser, og tilsett dem i egg/sukker-blandingen, rør godt sammen.

Tilsett så 2dl creme fraiche som vendes inn - ingen overdreven røring nå. Sett bollen i kjøleskap til avkjøling for at blandingen skal stivne litt.


For å lage deigen starter vi med å smelte 150g margarin. I en bolle blandes 3,5dl hvetemel og 0,5dl sukker samt 1ts bakepulver. Hell i den smeltede margarinen og bland sammen til en forent deig - uten å behandle den mer enn et lite minimum.

Et par dråper olivenolje eller annet fett pensles utover bunnen av en paiform, og deigen vår trykkes utover med fingrene til den dekker hele formen og opp langs kantene. Prikk massevis av hull i bunnen med en gaffel. Stekes så i stekeovnen på 220 grader i 20 minutter.

Etter 20 minutter taes paibunnen ut og avkjøles noe. Deretter tømmes fyllet over og fordeles jevnt utover. Sett det hele inn i stekeovnen på nytt i 10 minutter til.
Serveres varmt

Nam nam



Oppskrift på ananas-sorbet

(Oppskriften fant jeg på www.miasmat.no)
Det er sannsynligvis "bedre" å bruke fersk ananas, bl.a. blir sorbeten litt mindre vassen. Men jeg fant at da innføres et stort usikkerhetsmoment - hvor moden og søt er ananasen? Det blir jevnere resultater med hermetisert.

Jeg startet med 1 boks hermetisert ananas (12 ringer) og ga frukten en omgang med hurtigmikseren til det ble flytende grøt. Så målte jeg opp 1/2 dl saft av lime og 1,5-2dl juice fra hermetikkboksen. Bland inn 150g melis. Jeg forsøkte og å blande inn en mindre mengde mango, men den ble ganske dominerende fordi den var så søt. Viktig å smake seg fram hvis man blander, kanskje tilsette litt ekstra sukker til ananasen før mango blandes i. I dette tilfellet ble det 50g mango.

Blandingen settes i fryseren. Etter en times tid må du huske på å begynne å røre litt i den fra tid til annen så det ikke blir en solid isklump.
Når den har fått riktig konsistens er den klar til servering!

Kan med fordel pyntes på litt med et par fargerike bær eller kanskje små biter av sjokoladepynt før servering
Her har jeg pyntet med litt raspet kokesjokolade. Jeg fant at det ikke skulle være så mye av den, bare akkurat litt for fargens skyld


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar