søndag 24. mars 2019

Honningmarinert kylling med sous vide, samt cole slaw

Jeg driver og eksperimenterer med sous-vide, husets nyanskaffelse for noen måneder siden. Og det kommer mye godt ut av det. Nå hadde jeg satt meg fore å få til en honningmarinade. Med sous-vide tar ting litt tid, så start dagen før. Det ble sånn:

Marinaden fant jeg på matprat.no

Starter med en hel kylling, men siden den bare kan forberedes med sous-vide i maks halvdeler så starter jeg med å kappe den i to halvdeler med en trancher-saks. Så lages marinaden: Bland sammen 4ss olivenolje, 2ss sennep (jeg bruker grov sennep og er fornøyd med det), 2ss honning, 1ss sitronsaft, 2ts koriander og 2 fedd hvitløk, finhakket. Røres godt sammen, og kyllingen dekkes og legges i pose til dagen etter (minst en time ihvertfall).

Tidlig neste morgen (11t før maten skal være ferdig) er det opp og hoppe - kyllingen skal vacuum-pakkes og legges i vannbad på 62 grader i 10 timer. Pass på at ikke for mye av marinaden blir med ned i vacuumposen, for den vil prøve å komme seg ut og gjør at pakken ikke blir helt tett.

Utpå dagen gjelder det å lage cole-slaw, da. Oppskriften på den har jeg funnet på www.webopskrifter.dk
Resultater er ikke helt som de jeg har smakt i USA, men veldig godt, så jeg kjøper den med litt småendring:

Skjær 1/3 av et kålhode i smale strimler og putt i en bolle. Strimle opp 2 store gulrøtter på samme måte og tilsett med kålen. Nå følger et eple som er hakket i småbiter etter resten. Bollen med grønnsakene kan med fordel settes kaldt en stund.

Bland i en skål 1ss sennep (jeg bruker grov sennep), 1ts honning, 4ss eddik (jeg brukte eplecider-eddik, og det ble veldig bra), 2ss sukker, 2ss majones og 2dl creme fraiche. Blandes godt og settes kaldt i minst en time.

Til denne kyllingen brukte jeg pommes frites, så de kjørte i stekeovnen den siste halvtimen.

Like før servering blandes grønnsakene godt, mens de vendes i creme-fraiche-blandingen.

Ca. 1/2t før servering blir kyllingen ferdig. Ta den ut av vannbadet, og tapp ut marinade/kjøttkraft og sett til side til en annen gang fra vacuumposen.
Varm opp grillen! Kyllingen grilles raskt på begge sider på relativt høy varme for å få stekeskorpe. Se opp - det er en del olje i marinaden, og den tar raskt fyr på grillen.

Ta kyllingen av grillen og del opp i porsjonspassende biter. Server med pommes frites og coleslaw.

Jeg, som er så glad i saus, brukte ikke saus med denne. Kyllingen er svært mør etter denne behandlingen. Det kan faktisk hende den ser ut til å være noe rød inni, men det gjør ikke noe etter såpass lang varmebehandling, det er trygt å spise.


2 desserter med ananas

Kom på sporet av "ananas-pai" for en tid tilbake, et fenomen som er mye bedre kjent i Sverige enn i Norge, og det smakte bare himmelsk, men det ble noe voldsomt søl og bunnen ble helt oppløst av fyllet, så jeg torte ikke servere det når vi hadde gjester. Men etter litt prøv-og-feil og litt forskjellige oppskrifter har jeg nå en løsning.


Oppskrift på ananas-pai


(Denne varianten fant jeg på mineoppskrifter.no, også har jeg justert litt)

Start med å knuse 1 egg i en bolle, og tilsett 1dl sukker og 1ts vaniljesukker. Røres godt sammen.

Ta deretter 2 små eller 1 stor boks med hermetisert ananas. Funker helt sikkert med fersk ananas og, men jeg har brukt hermetisert for enkelhets skyld. Det er viktig at det ikke blir for mye væske, så ikke brukt "knust" ananas, bruk skiver eller biter, og la dem dryppe av seg væske i et dørslag før bruk. Knus dem med en hurtigmikser, og tilsett dem i egg/sukker-blandingen, rør godt sammen.

Tilsett så 2dl creme fraiche som vendes inn - ingen overdreven røring nå. Sett bollen i kjøleskap til avkjøling for at blandingen skal stivne litt.


For å lage deigen starter vi med å smelte 150g margarin. I en bolle blandes 3,5dl hvetemel og 0,5dl sukker samt 1ts bakepulver. Hell i den smeltede margarinen og bland sammen til en forent deig - uten å behandle den mer enn et lite minimum.

Et par dråper olivenolje eller annet fett pensles utover bunnen av en paiform, og deigen vår trykkes utover med fingrene til den dekker hele formen og opp langs kantene. Prikk massevis av hull i bunnen med en gaffel. Stekes så i stekeovnen på 220 grader i 20 minutter.

Etter 20 minutter taes paibunnen ut og avkjøles noe. Deretter tømmes fyllet over og fordeles jevnt utover. Sett det hele inn i stekeovnen på nytt i 10 minutter til.
Serveres varmt

Nam nam



Oppskrift på ananas-sorbet

(Oppskriften fant jeg på www.miasmat.no)
Det er sannsynligvis "bedre" å bruke fersk ananas, bl.a. blir sorbeten litt mindre vassen. Men jeg fant at da innføres et stort usikkerhetsmoment - hvor moden og søt er ananasen? Det blir jevnere resultater med hermetisert.

Jeg startet med 1 boks hermetisert ananas (12 ringer) og ga frukten en omgang med hurtigmikseren til det ble flytende grøt. Så målte jeg opp 1/2 dl saft av lime og 1,5-2dl juice fra hermetikkboksen. Bland inn 150g melis. Jeg forsøkte og å blande inn en mindre mengde mango, men den ble ganske dominerende fordi den var så søt. Viktig å smake seg fram hvis man blander, kanskje tilsette litt ekstra sukker til ananasen før mango blandes i. I dette tilfellet ble det 50g mango.

Blandingen settes i fryseren. Etter en times tid må du huske på å begynne å røre litt i den fra tid til annen så det ikke blir en solid isklump.
Når den har fått riktig konsistens er den klar til servering!

Kan med fordel pyntes på litt med et par fargerike bær eller kanskje små biter av sjokoladepynt før servering
Her har jeg pyntet med litt raspet kokesjokolade. Jeg fant at det ikke skulle være så mye av den, bare akkurat litt for fargens skyld


søndag 17. mars 2019

Kylling-quesadilla

Vi fikk smaken på quesadilla mens vi bodde i California, og det er alltid en populær rett å få på bordet. Enkelt å forberede i forkant også hvis man er opptatt når man egentlig burde laget mat.

Start med å skjære kylling-kjøtt i små biter. Jeg brukte her 600g kyllinglår-filet. Dette stekes så i panna med taco-krydder. Hell i 1-2 små bokser med mais og rør inn med kjøtt og krydder. Når alt er ferdig stekt, skru av plata, og flat ut alt som ligger i panna og del inn i 8 like store deler.

Ta frem 8 store tortillas ("lefser") og legg klar en og en på ei fjøl eller fat. Nå trenger du ca. 1 boks med creme fraiche. Smør creme fraiche over tortillaen, og strø litt revet ost over på den ene halvdelen. Dryss over den ene 1/8 av innholdet fra panna, dryss litt revet ost til på toppen, og brett den ene halvdelen over.

Det er nå osten (når den smelter) som skal bli limet som holder tortillaen sammen. Legg den ferdige quesadillaen på et fat og lag neste. Forsøk å fordel ut fyll, ost og creme fraiche slik at det kommer ca. like mye på hver tortilla og slik at du ikke går tom før du er ferdig.

De ferdige quesadillaene kan nå settes i kjøleskapet for sluttføring på et annet tidspunkt hvis det er ønskelig.
Stekes i ovn i ca.10min på 200 grader - til osten har smelta, og tortillaene viser tegn til å bli gyllen i kantene. Du kan med fordel trykke dem litt sammen på vei inn i ovnen. Ikke stek for mye  de skal ikke bli sprø.

Serveres varm, med guacamole (da trenger du guacamole-krydder og 2 avocado), rømme og/eller salsa.



lørdag 16. mars 2019

Fylt paprika

En god og enkel kosemiddag er fylt paprika, en favoritt for husets yngste, selv om han hevder at han ikke er så glad i paprika!

Fres opp 2-3 hakkede vårløk, hakk deretter opp en liten panne med champignon og stek med pepper og sojasaus. Stek så en pakke (400g) karbonadedeig i panna. Fyll oppi en liten boks mais, vårløken og soppen i panna. Smak til med salt og pepper og kanskje noe urtekrydder etter ønske. Tilsett litt revet ost sammen med det andre i panna.

Mens dette står og surrer litt for seg selv, klargjør 4 paprika. Velg slike som har gode "bein" å stå på og som klarer å stå noenlunde plant på bordet uten å velte. Skjær ut "topplokket" med en kniv, og bruk en skje til å skrape ut alt uønsket innhold inne i paprikaen. Prøv å unngå at det går hull på den.

Sett stekeovnen på 180-200 grader. Sett paprikaene i en ildfastform, og begynn å fyll dem med innholdet fra panna. Når det er fullt fordeler du en pakke (ca 3dl) fløte på paprikaene og fyller i. (Hvis noen av dem lekker kan du prøve å stoppe hullet med deler av en sopp e.l. slik at fløten holder seg på plass).

På toppen fyller du på et lag med revet ost.
Sett ildfastformen i stekeovnen i 45-60 minutter, til osten oppå er gyllenbrun, paprikaene begynner å mykne, og fløten inni har tyknet. Juster varmen på stekeovnen etter behov.