mandag 28. november 2011

Thanksgiving-inspirert kalkun

Fra våre California-dager ble vi glade i Thanksgiving-tradisjonen, så vi benytter helgen etter amerikanernes Thanksgiving som oppkjøring til jul. Da lager vi kalkun! Det finnes mange varianter av fyll å finne forslag på, men denne gangen ønsket jeg å prøve en mer tradisjonell amerikansk variant.

Del en er å tine kalkunen - det tar noen dager og bør planlegges deretter. Har du ikke plass i kjøleskapet, så legg den i et rom med litt lav temperatur, f.ex. yttergangen.

Kalkunfyll
Dagen før startet jeg med å lage fyllet. (Utgangspunkt for oppskrift er hentet fra http://allrecipes.com/recipe/awesome-sausage-apple-and-cranberry-stuffing/detail.aspx og http://thanksgiving.fundootimes.com/thanksgiving-feast/bread-stuffing.html)

Jeg tok 8-9 oppmalte pølser, stekte dem i stekepanna og skar dem deretter opp i bittesmå terninger med min Alligator (fra Clas Ohlson).
Ta deretter en del brød, har ikke noe å si om det er litt tørt. Jeg brukte 3/4 kneippbrød og litt hvitt brød, skar det i skiver, kjørte dem gjennom toaster (ev bruk stekeovn) for å få dem lett brune, og skjær dem deretter opp i terninger. Det blir 2-3 liter med brødterninger. Pølsemassen blandes med brødterningene i en balje (det blir en del).
2 stilker selleri og 4 løk skjæres deretter opp i små biter (alligator er perfekt også til dette) og brunes lett i pannen. Dette tømmes så opp i bollen sammen med brødterningene og pølsemassen. Tilsett ca. 2dl kyllingkraft. Jeg har benyttet en ferdig boks med Jacob's kyllingkraft denne gangen. Visp deretter sammen 2 egg og hell det også over resten.
Til slutt tilsettes 2 ts kyllingkrydder (grillkrydder), 1 ts salt og 1ts A1 steak sauce. Nå hadde jeg ikke steak sauce, så jeg prøvde med ravigotte saus, og det ble helt fint.
Blandes godt. Når kalkunen er klar til steking er det bare å stappe inn og fylle opp. Resten som ikke får plass kan puttes i en ildfastform og stekes separat de siste 30 minuttene.

Kalkunen
Etter å ha tatt ut innvollene fra midten, vask over kalkunen med vann innvendig og utvendig, fjern eventuelt uønskede elementer (fjær etc). Smelt 5-6ss margarin. Hakk opp en halv bunt med rosmarin. Strø salt, pepper og den opphakkede rosmarinen utover kalkunen, på begge sider. Bruk en pensel og påfør den smeltede margarinen slik at det dekker hele fuglen utvendig.
Fyll kalkunen med fyllet laget over. Nå kan du knyte sammen hhv lår og vinger på kalkunen for å få jevnere steking. Jeg knøt sammen lårene så ikke alt fyllet skulle ry ut og lot vingene være. Hvis du ønsker å ha steketermometer i den er dette tiden til å stikke inn det (disse små som følger med er ikke alltid til å stole på). Alternativt kan du nå dekke kalkunen med bacon for å gjøre den enda mer saftig. Putt hele herligheten inn i en ekstra stor stekepose (5-10kg) og legg den i varm ovn.
Det ble alt for mye fyll, jeg fikk ikke plass til alt inni kalkunen. Det overskytende la jeg under og rundt kalkunen i ildfastformen så dette ble stekt i ovnen den siste halvtimen.

Denne gangen forsøkte jeg å langsteke kalkunen, og starta med temperaturen på 120 grader. Etter 30 min senket jeg temperaturen til 80 grader. Der stod den i 5-6 timers tid, før jeg økte temperaturen til 120-150 grader den siste halvtimen. Temperaturen på kjøttet skal være 72 grader når det er ferdig.

Saus
Start med å ta ut innvollene som ligger i en plastpose inne i kalkunen. Innvollene legges i en gryte. Skjær opp en gulrot, en selleristang og en liten løk og tilsett i gryta. Hell over vann til alt innholdet er dekket, og kok ut kraft.
Når kalkunen begynte å nærme seg klar spedde jeg ut den frembrakte kalkunkraften med hønsebuljong til det ble ca.1,5 liter. Nå tilsatte jeg en del maizena for å få sausen passelig tykk. Etter 5 minutters koketid, tilsatte jeg 4ss soyasaus, 2-3ss med tyttebær-sirup (søt), jeg klippet opp en del mer rosmarin, og smakte til med salt og pepper. Det forsvant vel 2-3 skiver brunost nedi der også, før jeg tilslutt tilsatte 2 dl matfløte. Etter dette skal sausen ikke koke noe videre. Da kalkunen var klar til å taes ut av ovnen rørte jeg inn 2dl kraft fra kalkunen for å utfylle sausen videre.

Potetstappe
Mens gryta med innvoller og grønnsaker stod og kokte ut sausekraft kokte jeg poteter. Skrell poteter og legg i en gryte. Skrell deretter av en hvitløk og putt oppi til potetene. Fyll opp med vann så det går over potetene, tilsett litt salt, og kok potetene på vanlig måte, ca.20 minutter.
Potetene kan skjæres i mindre biter for å korte ned koketiden, men de trekker til seg mindre vann og smaker bedre hvis bitene ikke er for små. Det er bedre å koke dem litt for lenge enn litt for kort når de skal moses.
La potetene (og hvitløken) kjøle seg ned litt før man gjør noe mer. Selv ventet jeg til jeg hadde tatt kalkunen ut av ovnen før jeg sluttførte potetstappen.

Servering
I løpet av den siste halvtimen er det flere ting som bør gjøres. I tillegg til å sluttføre sausen, må grønnsakene gjøres klar. Denne gangen hadde vi aspargus og sukkererter på bordet, også glemte jeg ertene i farten. I tillegg må potetstappen ferdiggjøres.
Det første jeg gjorde var å ta ut kalkunen av ovnen når den nådde riktig temperatur - den skal helst hvile seg en 20 minutters tid før den skjæres opp.
Så potetene. Bland inn ca.1dl margarin/smør og knus potetene sammen med hvitløken. Tilsett ca.50-50 med melk og matfløte; 1-2dl, og rør det inn i potetmosen. Fortsett å spe i mer væske til den får ønsket tykkelse. Tilslutt smak til med salt og pepper. Etter potetmosen er lagt opp for servering, kan det drysses lett med persille og/eller gressløk over for pynt.

Til slutt var det kalkunen sin tur. Fyllet kunne tømmes ut fra fuglen i en skål og serveres og resten skjæres opp. Jeg fant følgende oppskrift på hvordan skjære kalkunen:
Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.


Erfaringer til slutt: Både kalkunen, sausen og potetmosen ble perfekt. Kalkunfyllet ble ikke helt som ønsket selv om det smakte rimelig bra. Det ble godt over dobbelt så mye som ønsket, så oppskriften må krympes en del. Så ble det for lite væske i forhold til mengdene brød (og jeg hadde skåret brødterningene litt store) så brødet ble for fremstående. Den delen av stuffingen som ble stekt inne i kalkunen hadde bedre look-and-feel enn den som var stekt på utsiden. Pølsen smakte litt for kraftig. Jeg antar det kan ha med å gjøre at amerikansk sausage slett ikke er det samme som våre pølser. Jeg skal se hva jeg kan gjøre annerledes neste gang.

Men det ble et svært bra måltid!


    tirsdag 22. november 2011

    Omelett

    Jeg synes jeg lager god omelett. Så nå vil jeg sannelig dele den.
    I disse lavkarbo-tider skal omelett uten brød være så bra. Jeg vil aller helst ha litt brød med, så jeg prøver å skjære en tynn skive jeg kan ha under. (På bildet har jeg brukt loff, shhh ikke si det til noen)


    Jeg starter med å varme opp stekepanna med margarin i og putter 1 brødskive oppi der. Samtidig blander jeg ingrediensene til omeletten i en skål: 2 egg, 1 skvett med melk (1/2dl omtrent?), kan også bruke vann. Dryss på med salt, pepper (jeg bruker hvitløkspepper), og gressløk og/eller persille som får resultatet til å se litt friskere ut. Bland godt med en gaffel e.l.

    Husk å snu brødskiven i stekepannen, la margarinen trekke inn i den og stek den lett brun.

    Ta skiven ut og tøm eggene i pannen. Skru ned varmen til ca. 50% etter en kort stund.
    Nå varierer det litt hva jeg har lyst til å ha oppi av smaker, men det skjæres opp i mindre biter før det drysses over den ene halvdelen av panna. I dag har jeg brukt paprika, et par champignoner, reker, og noen biter med skinke. Det er viktig at det ikke er for mye godsaker oppi, for da vil den ikke henge sammen skikkelig.

    Legg noen skiver med ost over fyllet. Selv bruker jeg skivet cheddar til dette formålet. Når alt er på plass, legg på lokk og vent til eggemassen er noenlunde stivnet.
    Når det er skjedd, lur en stekespade under den halvdelen det ikke er fyll på, og brett den over fyllet. Hvis omeletten ikke henger helt sammen nå så kan du drysse litt revet ost over for å skjule de verste sprekkene. La den ligge litt til under lokk før du legger den over skiva.
    Vær forberedt på at du også må lage til resten av familien før du får spist selv, for "det lukter så godt"...

    lørdag 19. november 2011

    Krabbe i avocado

    Fikk et flott forslag til en måte å servere krabbe på! Enkelt til tusen.

    1-2 avocado skjæres i to halve deler, og stenen fjernes. Fyll i krabbekjøtt fra 1 fylt krabbeskjell (som du finner i butikken) i hulrommet etter stenen. På toppen: Sennepssaus.
    ---
    Senere får jeg finne meg en bra oppskrift på sennepssaus, i denne omgang har jeg tatt snarveien og kjøpt den på Meny.

    Det er servert. Tilberedningstid: 3 minutter

    Hummer-suppe

    Det er jo en skam å kaste hummer- og reke-skall sånn helt uten videre når man kan lage så mye godt av dem! Jeg har vært opptatt av hummer-suppe etter å ha smakt den de har på Pavarotti i sommer, og nå på andre forsøket fikk jeg til en god en.

    Jeg tok 2 frosne hummer som jeg knuste med en nøtteknekker og skrellet ut kjøttet av dem (eller rettere sagt, vi spiser hummer til middag den ene dagen, og jeg bruker skallet etc til suppa).
    Så hadde jeg ca. 1kg reker (ikke strengt tatt en nødvendighet, men jeg hadde nå det) som jeg skrellet. Så puttet jeg alle skallrestene fra rekene i en gryte og fylte på med 1 liter vann og begynte å koke ut rekekraften. Reduserte den til ca.6dl.

    Jeg la hummerskallene oppi en stor gryte og tilsatte 2ss olivenolje og satte på varmen. Videre skar jeg opp 2 gulrøtter, 2 sjalottløk og en liten fenikkel som fulgte etter nedi gryta. Jeg brukte 2/3 frisk dill og ca 1/2 frisk timian som jeg klipte opp litt og puttet i gryta med det andre. Smakstilsetninger i form av 2ss tomatpure, noe salt, pepper, kayennepepper (ikke for mye) og litt hvitløkspulver. Innholdet i gryta fikk lov å surre litt.
    Jeg tilsatte en skvett (ca. 1dl?) Drambuie likør (oppskriftene sier gjerne cognac, men det liker jeg ikke), og satte fyr på innholdet i gryta (ha et lokk i nærheten sånn i tilfelle du trenger å slokke kjapt). Etter at det brant ut tilsatte jeg 2dl hvitvin.

    I mellomtiden har rekene kokt en stund, så jeg har silet ut kraften for seg og kastet rekeskallene, og fortsatt å koke ned rekekraften. I kraften har jeg tilsatt 2 terninger fiskebuljong. Etterhvert tømmer jeg den oppi sammen med det andre i den store gryten.
    Dette får stå og koke en snau halvtimes tid til.

    Nå siler jeg ut hummerkraften og kan kaste skallene og grønnsakene. Innholdet får fortsette å koke litt til mens jeg smaker til med salt/pepper ev. annet. Nå skal det være en ganske kraftig suppebase. Kok den ned til ønskelig tykkelse. Jeg tilsatte 1-2ts maizena sammen med 1 boks matfløte. Siste smakssjekk, unngå å koke så mye etter tilsetting av fløten.

    Ved servering la jeg reker eller hummerkjøtt i bunnen av suppeskåla og fylte på med suppe, og drysset litt lett med dill på toppen.

    fredag 18. november 2011

    Carbonara-grateng

    Kom over denne oppskriften i et ukeblad som jeg endret litt på.
    Dette blir mat for 3-4 mennesker.

    Finhakk 1 løk og noen champignonger, ca. en halv pose. Putt løk og 1 pakke med baconterninger i stekepanna først, stek litt. Tilsett soppen og stek videre. Smak til med salt (jeg bruker mest soyasaus) og pepper (jeg foretrekker hvitløkspepper).
    Skjær opp ca. 200g broccoli i passelig store munnfull+ biter. Kok opp vann med litt salt i, og kok broccolien i 3-4 minutter. Skru ned varmen i stekepanna og hell broccolien over løk/sopp-blandingen.

    Kok 250g maccaroni, og ta en stor ildfast form som du smører. Mens du venter på maccaronien, tilsett 200g revet ost i bacon/sopp/løk/broccoli-blandingen og rør godt så osten blander seg og smelter.
    Når maccaronien er ferdig, tøm den oppi ildfast-formen, og tøm deretter innholdet i panna oppå og fordel utover.

    ---
    Ostesausen har jeg ikke prøvd å lage som den står i oppskriften, men der står det
    Smelt 1,5ss smør og 1,5ss hvetemel og spe med 3dl melk og 3dl fløte. Ta gryten av platen og rør i en eggeplomme og 1dl revet jarlsbergost. Smak til med salt og pepper.
    ---
    Jeg har istedet for enkelthets skyld tatt en sausepose med ostesaus og laget den som beskrevet, blandet i en eggeplomme og 0,5dl revet jarlsbergost.
    ---

    Skru på ovnen 225 grader.
    Etter at ostesausen er ferdig tømmes den ut og fordeles over hele innholdet av ildfastformen.
    Litt persille finhakkes og strøs på toppen. Gratineres til slutt i ovnen i 20 minutter.