lørdag 4. januar 2020

Ribbe og medisterkaker

I gamle dager var ribba selvskreven på julaften. Etter at jeg giftet meg har den blitt flyttet til 1.juledag. Men den smaker like godt likevel!

Jeg beregner 300g tynnribbe per person, og har i tillegg kjøpt inn 400g medisterdeig og en pose med julepølse - da blir det mer enn nok mat og rester til ihvertfall 1-2 måltid ekstra... Tilberedningen starter et par dager før. I år tilbød de å rute svoren i butikken så jeg smilte og sa ja takk. Hvis ikke må det gjøres nå - bruk en god og skarp kniv eller kanskje en tapetkniv, og skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Hvis rutene følger retningen på beina blir det lettere å skjære biter når det skal serveres.
Ribba gnis inn med godt med salt og pepper. Jeg kan og finne på å gni på littegrann sennep også. Det hele pakkes i aluminiumsfolie og legges i kjøleskapet i 2-4 dager, frem til den store dagen.

Ribba legges i ovnen på 200 grader med svoren ned, og hell på vann til det står godt opp på svoren. Legg aluminiumsfolie over og la den dampe en times tid.
Nå skal den snus, og pass på å legg noe under slik at overflødig væske kan renne av fra svoren - det skal ikke bli liggende "dammer". De neste 2 timene eller så stekes den på 180 grader. Sjekk den fra tid til annen - fyll på vann etter behov, og sjekk at ikke svoren blir svidd - legg aluminiumsfolie på toppen hvis det er fare for at den svis, og skru ned varmen.

Poteter skrelles og klargjøres for koking, medisterdeig iblandes salt og pepper og blandes godt, tilsett så noen ss hvetemel, et egg og en skvett melk. Blandes godt.
Et to epler skrelles og skjæres opp i båter.

En halvtimes tid før maten skal være klar settes potetene på til koking, medisterkaker stekes i stekepannen, og jeg liker også å steke julepølsene, men det er smak og behag om de kokes eller stekes.
Når det er ett kvarter igjen av steketiden legges eplebåter og svisker ned i stekesjyen rundt ribba. De siste minuttene kan grill-elementet på stekeovnen settes på for å sikre at svoren blir sprø, men følg nøye med at den ikke blir svidd. Kok opp surkål også de siste minuttene.

Ta ribba opp og la den hvile litt mens resten av maten legges opp til servering. Stekesjyen helles over i en panne eller gryte og gi den et oppkok. Dryss litt persille eller gressløk over potetene til pynt. Ribba skjæres så opp i passende serveringsbiter.
I stekesjyen tilsettes 1ss hvetemel, 1-2ts soyasaus, 1ts lake fra sylteagurk, eller sitronsaft, og visp det hele til et nytt oppkok.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar