lørdag 22. august 2015

Grillet hummer med smørsaus


Jeg har fått dilla på hummer! Hummer pleide å være "ok", men nå har det blitt yummi!
Som vanlig har jeg hentet inspirasjon fra litt forskjellige kilder, men smørsausen er primært inspirert fra NRK sine oppskrifter.

Kjøp eller lag noe kryddersmør. Hvis du skal lage det er det lurt å starte flere timer i forkant. Først må du ta ca. 50g smør og sett i romtemperatur til det er lett å jobbe med. Jeg finhakket et par spiseskjeer med sjalottløk, klippet opp en god kvast med persille (bruk gjerne andre urter, f.eks. koriander eller basilikum), og satte til et fedd hvitløk. Jeg tilsetter gjerne også littegrann hvitløkspepper. Alt tilsettes smøret og røres godt inn. Nå skal kryddersmøret settes kaldt en god stund, gjerne over natta.

Start så med et par kokte hummer. Legg dem på ryggen på ei fjøl, og stikk med en solid kniv i senter et sted på brystet. Legg trykk på kniven oppover og nedover i lengderetningen for å skjære hummeren i to på langs. Jeg har fått anbefalt å la dem henge sammen på midten, men synes det er bedre å bare separare dem helt. Fjern "paven" og tarmen, og åpne gjerne klørne noe også så det blir lettere å spise etterpå.
Fordel kryddersmøret utover innsiden av hummeren. Klar for grilling!

Nå må sausen lages. Finhakk 3 sjalottløk og putt den i en gryte sammen med 3dl hvitvin. Kok opp og la den koke til den blir en hel del redusert. I mellomtiden måler du opp 1dl fløte og 120g smør. Smøret deles i terninger. Tilsett fløten og la den koke opp igjen. Demp varmen til like under kokepunktet. Tilsett saften fra en halv sitron.

Dette er et godt tidspunkt å legge hummerne på grillen. De skal bare ligge lenge nok til at kryddersmøret smelter.
I mellomtiden gjøres sausen ferdig. Visp inn smørterningene litt etter litt i sausen - hold den like under kokepunktet; hvis den begynner å koke vil den skille seg, blir den for kald vil ikke smøret løse seg skikkelig opp.
Når alt smøret er vispet inn smaker du til sausen med salt og pepper, ev. cayennepepper.

Server med salat (gjerne med noen søte innslag) og loff.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar